fredag 20 juli 2012

Blåbärstider

En väninna skulle komma på besök från Stockholm. Hon hade frysta blåbär i sin frys och ville ta med sej ett paket till mej. Resan med tåget tar ca 4, 5 timmar och tyvärr hade hon inte lagt blåbären i en plastburk, utan stoppat dom i en tom mjölkförpackning. Sen hade hon nog plast om och tidningspapper. Ja, det låter som rena 1800-talet, men det var bara något år sedan. Nåväl, tåget anlöper Malmö central och i hastigheten glömmer hon blåbärspaketet, som ligger på hyllan ovanför sätena. Sen dess har hon med blandad förtjusning oroat sej för om förpackningen börjat läcka och sen börjat droppa. Om någon sen skulle kolla vad det var för något (en avkapad hand eller annat otäckt) var ju fantasin inte långt borta. Vi låg dubbelvikta av skratt…

Ja, apropå blåbär, så bakade min särbo en supergod blåbärskaka till kaffet idag. Här kommer en bild på den och därefter receptet till den som vågar sej på ett försök.


Blåbärskaka 001
Skånsk blåbärskaka                                              Foto: Ann Dessnert

Skånsk blåbärskaka 4 pers

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
½ tsk bakpulver (om man vill)
150 g smör
1 dl blåbär (eller hallon eller bådadera). Går utmärkt med frysta.
Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser – utom blåbären – till en smet och fördela den jämnt i en smörad ugnssäker form.
Lägg bären över smeten och grädda i ugn i 200 grader i ca 25 minuter.
 
Ät och njut med vaniljglass i stora lass!

1 kommentar:

  1. Jag vill bara tillägga att man måste vispa ägg och socker, även blanda mjöl och bakpulver på vanligt vis i en bunke. Jag smälter åxå smöret i en kastrull.

    SvaraRadera